Τοποθεσία

Στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνιακής γης, στο ακρωτήριο του Ακρίτα, σκαρφαλωμένη σε έναν μικρό λόφο είναι κτισμένη η κοσμοπολίτικη Κορώνη. Πρόκειται για μια κωμόπολη των 1700 κατοίκων που βρίσκεται 51 χλμ. από την Καλαμάτα. Η «Αρχόντισσα του Μεσαίωνα», όπως είναι γνωστή, ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. Η πόλη θα αναδειχθεί από τους Βενετούς και θα καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του διαμετακομιστικού εμπορίου στη Μεσόγειο. Η πόλη είναι εκπρόσωπος της μεσογειακής διατροφής και σήμα κατατεθέν της είναι το ελαιόλαδο.  

Η σύγχρονη Κορώνη με τα ανηφορικά δρομάκια και τα όμορφα αρχοντικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κάστρο της και το πολύβουο λιμάνι της. Η παραλιακή οδός του λιμανιού, κατακλύζεται από καφέ, μπάρ, ταβέρνες και ουζερί, εκεί όπου τους καλοκαιρινούς μήνες επικρατεί το αδιαχώρητο. Τριγύρω απλώνονται όμορφες παραλίες, με πιο δημοφιλή την αμμώδη παραλία του Ζάγκα και του Μεμί.

Στην καστροπολιτεία βρίσκονται αξιόλογα ιστορικά μνημεία, όπως η παλαιοχριστιανική βασιλική της του Θεού Σοφίας, Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου με τη μεγάλη ντάπια, οθωμανικές μπαρουταποθήκες, βενετσιάνικες στέρνες και ο ναός της Παναγίας Ελεήστριας.